VIERASKYNÄ SpeakersFactory
VIERASKYNÄ:
Työyhteisöjen suurimmat menetykset eivät aina näy raporteissa.
Ne piiloutuvat hiljaisuuteen. Niihin hetkiin, kun tieto, ymmärrys, epäselvyydet sekä ajatukset jäävät sanomatta ja huolenaiheet kuulematta.
Mitä kaikkea voisi syntyä, jos uskaltaisimme antaa äänelle tilaa?
Murtamalla hiljaisuuden – rakennamme tulevaisuuden
Neukkari täyttyy. Hiljaista puheensorinaa. Hentoja hymyjä. Nyökyttelyä.
Aamuinen kahvihuoneen kupliva ideointisessio on tyrehtynyt lyhyisiin kommentteihin ja vältteleviin katseisiin. Huoneessa on ihmisiä, mutta ilmassa on jotain raskasta: sanomattomia ajatuksia ja tietoa, jakamattomia näkemyksiä, epävarmuustekijöitä, pelkojakin.
Näky ja kokemus, jota en soisi yhdenkään organisaation tai sen jäsenen joutuvan kohtaamaan. Ja silti se on todellisuutta useammassa työyhteisössä kuin haluamme myöntää. Meillähän on kaikki hyvin. Tai onko?
Hiljaisuuden kulttuuri ei synny tyhjästä. Se on vuosien varrella rakentunut suoja. Suoja pettymyksiltä, torjutuilta ideoilta, huomiotta jääneiltä huolilta, jopa leimaantumiselta ja vaietuilta katoamisilta. Se on viisaaksi koettu selviytymiskeino, normi, maailmassa, jossa äänellä on joskus kallis hinta.
Mutta onko hiljaisuuden hintalappu sittenkin kovempi?
Se maksaa organisaatiolle parhaat ideat, tärkeimmät varoitukset ja syvimmän sitoutumisen. Se maksaa työhyvinvointia, innovatiivisuutta ja kilpailukykyä. Se maksaa ihmisyyttä, viisautta ja voimaa, joka voisi muuten kohottaa koko organisaation uudelle tasolle.
Entä jos valitsisimme toisin?
Kun ihmisille annetaan tila ja lupa puhua, tapahtuu enemmän kuin vain tyhjien sanojen vaihto tai pakollisten asioiden pintapuolinen hoitaminen. Syntyy yhteyksiä. Syntyy rohkeutta, joka siirtyy kokoushuoneesta asiakastyöhön ja kehityshankkeisiin, koteihin ja yhteiskuntaan. Syntyy luottamusta, joka ei lepää virheettömyyden varassa, vaan yhteisessä halussa ymmärtää ja kehittyä.
Johtajuus on tässä avainasemassa.
Johtaja, joka kuuntelee oikeasti, ei vain asemansa kautta. Johtaja, joka uskaltaa kohdata vaikeitakin puheenvuoroja ilman tarvetta puolustautua vaan mielenkiinnosta kuunnella. Johtaja, joka näyttää omalla esimerkillään, että täällä saa ajatella, oivaltaa ja myös erehtyä.
Vastuu ei ole yksin johdon. Hiljaisuuden kulttuuri murretaan yhdessä. Yksi kysymys, yksi jaettu ajatus, yksi rohkea ääneen lausuttu havainto kerrallaan.
Kiitoksella. Ei rangaistuksella. Kannustus avoimeen ja rohkeaan keskusteluun ohjaa kulttuuria kohti turvallisuuden ilmapiiriä. Tekemisen iloa. Kasvua. Flowtakin.
Ääni ei tarkoita kaaosta. Sitä, että suusta päästetään mitä vaan ja miten vaan. Se tarkoittaa kulttuuria, jossa puhuminen rakentaa. Ei riko.
Äänelle tilaa antava työyhteisö ei ole täydellinen. Mutta se on elävä, liikkuva ja oppiva. Ja juuri sellaiset organisaatiot ovat tulevaisuuden vahvimpia.
Ne rakentavat tulevaisuuden!
Kun ääni vapautuu, vapautuu myös ajattelu. Ja silloin mikään ei ole mahdotonta.
/ Irina
Irina Kalmi on työelämän muutosvoima, joka puolustaa rehellisyyttä, rohkeutta ja ihmisarvoa organisaatioissa. Hän uskoo, että johtajuus ja puhumisen kulttuuri määrittävät työelämän todellisen suunnan ja että hiljaisuus, pelko ja vaikeneminen maksavat enemmän kuin uskallamme usein nähdä.
Irina haastaa organisaatioita avaamaan tilaa aidolle vuorovaikutukselle, jossa jokaisen ääni voi tulla kuulluksi ja jossa ihmisten potentiaali pääsee oikeasti esiin.